(206) 949-5683, Top Rated Plumber, Seattle
Results 1 to 4 of 4

Thread: Low pump pressure

  1. #1
    DIY Junior Member stolog's Avatar
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Maryland
    Posts
    1

    Question Low pump pressure

    Looking for some advice before I pull the pump out of the well to make sure I've tried everything else first.

    I've got a 100' well with a 3/4hp submersible 3 wire pump.
    I'm only getting about 40 psi max out of the pump.
    The switch was set at 50/60.
    I have a cycle stop valve installed but the entire setup is in a well pit so I can check the pressure before the valve.
    There is a check valve installed between the pump and the cycle stop and I'm taking readings between the pump and check valve.

    The pump is drawing about 9 amps per leg and the pump winding resistance is within spec.

    Running the pump maintains around 25-30psi and I have no problem pumping 20 or 30 gallons so it's not running dry.
    When the pump turns off the pressure on the pump side drops to 0.

    At this point I'm thinking the impeller on the pump is worn out or there is a hole/split in the polyethylene pipe?
    I know I replaced the pump several years ago but did not replace the polyethylene pipe.

    Any thoughts or suggestions other than pull the pump and see what comes out of the hole?

    Right now I have adjusted the pressure switch and tank down to run at 30-40 and turn the pump off when not in use till I figure out what happened.

    Thanks!
    Last edited by stolog; 09-07-2013 at 06:49 PM. Reason: Added more info

  2. #2

    Default

    Mine did the same thing and it was a split in the pipe right above the pump.

  3. #3
    DIY Senior Member craigpump's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    ct
    Posts
    710

    Default

    Corroded fitting at the pump, split in the drop pipe or worn out pump with a bad check valve

  4. #4
    Moderator valveman's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Lubbock, Texas
    Posts
    4,153

    Default

    Quote Originally Posted by craigpump View Post
    Corroded fitting at the pump
    That is my guess as well.

Similar Threads

  1. Low pressure, pump stays on - tank, pressure switch? Replace all?
    By applebach in forum Pumps and Tanks Well Forum & Blog
    Replies: 10
    Last Post: 04-17-2011, 04:51 AM
  2. I think pressure switch is not receiving pressure from pump.
    By jeremytl in forum Pumps and Tanks Well Forum & Blog
    Replies: 16
    Last Post: 04-04-2011, 06:26 AM
  3. 2 Houses, 2 Pressure Tanks, 1 pump, 1 controller, 1 pressure switch pro help needed!
    By betaman in forum Pumps and Tanks Well Forum & Blog
    Replies: 12
    Last Post: 05-05-2008, 05:07 AM
  4. Water in well, pump working, can't build up pressure, but doesn't lose pressure????
    By bgnotaplumber in forum Pumps and Tanks Well Forum & Blog
    Replies: 9
    Last Post: 08-20-2007, 10:32 AM
  5. ***Help***Pressure tank/pressure switch/pump
    By s4orce in forum Pumps and Tanks Well Forum & Blog
    Replies: 11
    Last Post: 02-28-2007, 02:11 PM

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •