(206) 949-5683, Top Rated Plumber, Seattle
Results 1 to 4 of 4

Thread: Wow, I am confused. Can you figure this one out?

  1. #1
    DIY Junior Member mranger1996's Avatar
    Join Date
    Jun 2013
    Location
    Ohio
    Posts
    1

    Default Wow, I am confused. Can you figure this one out?

    Ok Guys,

    Can you figure this one out? I moved into a house last fall and am having a issue with the water supply.My components are:
    Goulds: 115v 1/2 hp submersible pump. Installed in 2003 100ft deep well
    Amtrol 202 Pressure tank: approx installed in 2003
    New 30/50 square d pressure switch in fall 2012
    Kentico softener Mach system and carbon filter to remove chlorine put into water from a wellpro chlorination on the wellhead.

    Ok. Problem
    1. My pressure is not the best. So I installed a 40/60 pressure switch and it is better but then 8 times since past fall I will wake up to hear my pump running constant and it seems to not get past 55 psi on the gauge. I unplug the pump (115) wait 20 seconds and plug it back in and the gauge and pressure tank fill up no problem to 60 psi and its good for another couple days or weeks. My pressure tank is at 38 psi that I set when at 0 psi on the system. What is going on here?
    Some might say pump is not strong enough. But why then when I unplug and plug back in the pump does it act great for another couple days or weeks.

    So now I lowered back down my pressure switch to 30/50 and adjusted my pressure tank to 28. I will watch and see if the pump acts up again. But in the meantime, I am back into low pressure in the house.

    Could the kentico carbon filter need repacked and that is why my pressure is so bad. But that doesn't explain the pump constant running.
    Also I can feel every time the well pump kicks on and off in the shower with a very minor "interruption or pulse" in water supply. Why is this?

    Any thoughts?

  2. #2
    DIYer, not in the trades LLigetfa's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    NW Ontario, Canada
    Posts
    3,687

    Default

    Quote Originally Posted by mranger1996 View Post
    Also I can feel every time the well pump kicks on and off in the shower with a very minor "interruption or pulse" in water supply. Why is this?

    Any thoughts?
    You probably have too much air in the bladder and the tank is running out of water just as it is coming on. Your air and water gauges are probably reading different. Let a couple of PSI out of the bladder and that will stop.

  3. #3
    Moderator valveman's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Lubbock, Texas
    Posts
    4,174

    Default

    If the water level pulls down to deeper than 86', that pump cannot build to 60 for shut off. If you want more pressure you probably need to switch to a 1 HP, 10 GPM pump.

  4. #4
    DIY Senior Member VAWellDriller's Avatar
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Richmond, VA
    Posts
    162

    Default

    Valveman is on to something....probably pulling the well down and the pump either can't build to 60 or draws air and gets airlocked until you shut if off........as far as happening every few days.....maybe when the Kinetico backwashes, it draws the well down...

Similar Threads

  1. How to figure out six wires and which goes with which?
    By Homeownerinburb in forum Electrical Forum discussion & Blog
    Replies: 14
    Last Post: 05-17-2013, 01:12 PM
  2. Can someone help me figure out the problem?!?!
    By danreg99 in forum Irrigation / Sprinkler Forum
    Replies: 1
    Last Post: 05-14-2013, 11:46 AM
  3. Confused--Really confused softener and BB install.
    By pauli5500 in forum Water Softener Forum, problems, installation and reviews
    Replies: 23
    Last Post: 02-09-2012, 07:09 AM
  4. Please help me figure this out!
    By mrsjulie in forum Toilet Forum discussions
    Replies: 5
    Last Post: 04-01-2009, 01:10 PM
  5. Can't figure this out! Need some elec. know-how
    By stockwatchn in forum Electrical Forum discussion & Blog
    Replies: 5
    Last Post: 02-01-2009, 12:03 PM

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •