(206) 949-5683, Top Rated Plumber, Seattle
Results 1 to 7 of 7

Thread: Just replaced the pipe on my well. Now it won't prime.

  1. #1
    DIY Junior Member Liam O'Dowd's Avatar
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    North Carolina
    Posts
    5

    Default Just replaced the pipe on my well. Now it won't prime.

    After reading this forum for a month I decided the only thing to do was replace the pipe in my well. A month ago the pump would lose prime if the water wasn't running. If I turned of the faucets in the house of for more than an hour it would lose prime. So after 10 backbreaking hours with a sledge hammer and a chain hoist we got the old pipe out. It had holes rusted through in a few places. We then put PVC pipe back in. The only difference in the pipes other than material is the PVC is 1 1/2" and the steel pipe was 1 1/4" in diameter. exact same lengths and there is water in the pipe. But for some reason it will not prime. Any help will be appreciated. Pump is 1/2 hp, and the well is 17 1/2' deep.

  2. #2
    DIY Junior Member Liam O'Dowd's Avatar
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    North Carolina
    Posts
    5

    Default

    Sorry for not including this in first post. This is a sand point shallow well. Water table is around 10' down.

  3. #3
    Moderator valveman's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Lubbock, Texas
    Posts
    4,156

    Default

    So you have an 1 1/2" screen on the bottom of that 17.5'??

  4. #4
    DIY Junior Member Liam O'Dowd's Avatar
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    North Carolina
    Posts
    5

    Default

    Think I found the problem. One of the fittings on the pipe just before the one way valve there was a small crack. Enough that when I tried to poor water down the well pipe it leaked.

  5. #5
    DIY Senior Member craigpump's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    ct
    Posts
    710

    Default

    You either have a suction leak or you haven't completely loaded the pipes and pump with water

  6. #6
    DIY Senior Member Smooky's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    NC
    Posts
    482

    Default

    Did you install a foot valve?

  7. #7
    DIY Junior Member Liam O'Dowd's Avatar
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    North Carolina
    Posts
    5

    Default

    I found it. It was a crack in the PVC connector. Thanks Craigpump. And Smooky no I didn't it is a shallow sandpoint well.

Similar Threads

  1. Pipe burst! CPVC, to prime or NOT to prime? What went wrong?
    By Sincraft in forum Plumbing Forum, Professional & DIY Advice, Tips & Tricks
    Replies: 10
    Last Post: 02-27-2012, 08:06 PM
  2. well won't take prime...
    By Rue D'or in forum Pumps and Tanks Well Forum & Blog
    Replies: 5
    Last Post: 09-11-2011, 12:09 PM
  3. Pump Won't Prime or hold prime
    By PAmom1991 in forum Pumps and Tanks Well Forum & Blog
    Replies: 6
    Last Post: 05-31-2011, 07:09 AM
  4. sewer pipe cast iron replaced with pvc
    By allison8365 in forum Plumbing Forum, Professional & DIY Advice, Tips & Tricks
    Replies: 5
    Last Post: 03-16-2011, 07:51 AM
  5. Pump lost prime - won't prime (long post)
    By BWFRJR in forum Pumps and Tanks Well Forum & Blog
    Replies: 2
    Last Post: 08-30-2010, 06:37 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •