(206) 949-5683, Top Rated Plumber, Seattle
Results 1 to 12 of 12

Thread: Switched outlet

Hybrid View

  1. #1
    DIY Junior Member sixtz4me's Avatar
    Join Date
    Mar 2013
    Location
    Florida
    Posts
    2

    Default Switched outlet

    Hey guys, I want to switch an outlet, but want the top and bottom both to be switched. Do I just leave the bar between the screws , or is there another way? Thanks, Bill

  2. #2
    Electrical Contractor/Instructor jwelectric's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    North Carolina
    Posts
    2,523

    Default

    just leave the bar between the screws

  3. #3
    DIY Junior Member sixtz4me's Avatar
    Join Date
    Mar 2013
    Location
    Florida
    Posts
    2

    Default

    thanks for the reply jw.

  4. #4
    DIY Member Drewski123's Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Seattle
    Posts
    47

    Default

    What's the proper way to wire 2 outlets where their bottoms are switched? I have 12-2 power in to the first outlet. Here I am debating which wire to use, 12-2 or 12-3 becuase the next box is a switch. After the switch, next is the second outlet. The second outlet is the end of the circuit. Is it possible to ommit the 12-3 wire and go with 12-2 from the switch to the second outlet?
    Thanks for your help.

  5. #5
    Moderator & Master Plumber hj's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Cave Creek, Arizona
    Posts
    25,633

    Default

    If you have 12/2 to the first outlet, then its "bottom outlet" is NOT switched. You only need 12/2 to the switch, but IF you want to ONLY switch the bottom half of the second outlet, you WILL need a 12/3 wire, but this is the kind of installation which is so "elementary" that if you even had to ask the question, it might NOT be a good DIY project for you.
    Licensed residential and commercial plumber

  6. #6
    DIY Member Drewski123's Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Seattle
    Posts
    47

    Default

    hj, could you check the image and let me know if there is anything wrong with it? The plan is to have the bottom half of the two receptacales switched.

    Thank you.
    Drew
    Attached Images Attached Images  

Similar Threads

  1. Can 2 lights (same circuit), 2 switched, be converted into one switch?
    By casualfc in forum Electrical Forum discussion & Blog
    Replies: 7
    Last Post: 10-11-2010, 02:02 PM
  2. Switched receptacle and overhead light??
    By Master Brian in forum Electrical Forum discussion & Blog
    Replies: 12
    Last Post: 05-03-2010, 02:38 AM
  3. Adding switched receptacle
    By Bassman in forum Electrical Forum discussion & Blog
    Replies: 9
    Last Post: 04-23-2010, 11:24 PM
  4. switched outlet with 3 way switches
    By rioguia in forum Electrical Forum discussion & Blog
    Replies: 3
    Last Post: 10-04-2007, 12:30 AM
  5. Switched from Kohler to Toto - Wow Bowl/Seat Sure Is Smaller!
    By bradesp in forum Toilet Forum discussions
    Replies: 2
    Last Post: 08-06-2005, 10:59 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •