(206) 949-5683, Top Rated Plumber, Seattle
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 21

Thread: culligan estate 2 problems... water not soft

  1. #1
    DIY Junior Member jstephens's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    springfield, ohio
    Posts
    25

    Default culligan estate 2 problems... water not soft

    i have had this softner for about six months, i got it slightly used from a friend who never used it. it worked for a good month and ever since hasnt really worked, i checked the float and messed with it by moving it up and down and checked the tubing going to the tank and its free of debri, there is water in the tank but it has used very little salt in six months. im a diy er and would like to fix this thing without paying culligans service call fee.. i tried adjusting the salt lbs and still nothing. last night i recharged it twice in a row and i can tell it did something but very little.. i took a good number of pics for you guys to look at.. help would be greatly apprectiated.. dry skin is no fun lol

  2. #2
    DIY Junior Member jstephens's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    springfield, ohio
    Posts
    25

    Default

    Name:  2012-11-16 21.53.50.jpg
Views: 287
Size:  91.1 KB here are pics

  3. #3
    DIY Junior Member jstephens's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    springfield, ohio
    Posts
    25

    Default

    Name:  2012-11-16 21.54.13.jpg
Views: 293
Size:  92.3 KB heres another one

  4. #4
    DIY Junior Member jstephens's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    springfield, ohio
    Posts
    25

    Default

    Name:  2012-06-08171431.jpg
Views: 299
Size:  48.8 KBName:  2012-06-08171438.jpg
Views: 290
Size:  39.5 KB heres the last two

  5. #5
    That's all folks! Gary Slusser's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Wherever I park the motorhome.
    Posts
    6,790

    Default

    That clear vinyl tubing, it kinks easily so make sure it isn't kinked closed somewhere. If it is that would prevent brine suction.

    Have you taken the brine line off while the control is in slow rinse/brine draw and checked for a good suction? Loose brine line compression fittings can cause no brine suction too.

    How about a salt bridge (a hollow space) under the salt with no salt down in the water? That would allow a normal amount of water in the salt tank and a regeneration not using any salt.
    Gary Slusser Retired (= out of business)
    Click Here to learn how to correctly size or program a water softener.
    CAUTION, as of Nov 12 2013 all YouTube videos showing how to rebuild a Clack valve have an error in them that can cause damage.

  6. #6
    In the Trades Akpsdvan's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Alaska
    Posts
    1,464

    Default

    So it looks like it is part digital control and part old day style.
    There is a red button that is to be pushed for starting a cycle...
    I would say that there is some re wiring to turn this in to a day cycle unit...
    There was another person that did the re wire and the unit is working.

  7. #7
    DIY Junior Member jstephens's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    springfield, ohio
    Posts
    25

    Default

    no salt bridge. I have stuck the broom handle in there and moved it around.. the clear tube is not kinked and I'm pretty sure the unit is in its factory condition

  8. #8
    In the Trades Akpsdvan's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Alaska
    Posts
    1,464

    Default

    Have you been able to force it into a regen cycle?

  9. #9
    DIY Junior Member jstephens's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    springfield, ohio
    Posts
    25

    Default

    what do you mean? i manually regen it anytime but its set to do it every night

  10. #10
    In the Trades Akpsdvan's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Alaska
    Posts
    1,464

    Default

    Strong water flow in the backwash?
    light flow and draw in the brine draw and slow rinse?

  11. #11
    DIY Junior Member jstephens's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    springfield, ohio
    Posts
    25

    Default

    last night I moved the salt pounds from all the way up to 20lbs and I looked in the brine this morning and could tell the salt was melting so I guess this a good sign when you see the salt clumping up

  12. #12
    In the Trades Akpsdvan's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Alaska
    Posts
    1,464

    Default

    Have you checked under the silver cap on the top of the valve body to make sure that the injector is clear?
    If the injector is not clear or the nuts at either end of the brine line are not tight then it may not draw the brine.
    No brine draw equals not recharged resin.

  13. #13
    DIY Junior Member jstephens's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    springfield, ohio
    Posts
    25

    Default

    yes I checked the injector and its clean.. also the nuts on both ends are as tight as they will go

  14. #14
    In the Trades Akpsdvan's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Alaska
    Posts
    1,464

    Default

    And when it in the brine draw slow rinse is there water getting removed from the salt/brine tank?

  15. #15
    DIY Junior Member jstephens's Avatar
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    springfield, ohio
    Posts
    25

    Default

    I don't know, the unit regenerates at two in the morning so I'm never up to check the process..

Similar Threads

  1. culligan estate 2 water softner not working properly??
    By jstephens in forum Water Softener Forum, problems, installation and reviews
    Replies: 7
    Last Post: 06-10-2012, 09:58 PM
  2. Real Estate Taxes
    By BobL43 in forum Ian's Corner
    Replies: 43
    Last Post: 09-05-2011, 05:53 PM
  3. Water tests soft but doesn't feel soft.
    By ninefall in forum Water Softener Forum, problems, installation and reviews
    Replies: 9
    Last Post: 10-06-2010, 07:54 PM
  4. Two problems: valve sticking/leaking and no soft water
    By TJanak in forum Water Softener Forum, problems, installation and reviews
    Replies: 7
    Last Post: 06-04-2010, 11:24 AM
  5. Culligan Iron Cleer problems.....
    By vnvet in forum Water Softener Forum, problems, installation and reviews
    Replies: 38
    Last Post: 02-15-2010, 03:41 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •