(206) 949-5683, Top Rated Plumber, Seattle
Results 1 to 3 of 3

Thread: Shallow well pump issue

  1. #1
    DIY Junior Member kddeford's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Florida
    Posts
    2

    Default Shallow well pump issue

    Hello all,

    I think i messed up. I only have a rudimentary knowledge of well pumps (installed/piped this one a year ago).

    I have a Hydrostar 1hp shallow well pump (a harbor freight cheapie). I found an old shallow well on the property and piped this in for watering my vegetable gardens. Well I got the bright idea that I would drain the pool down a few thousand gallons and refill it with this well. I figured if i only ran it half pressure for half an hour at a time and then gave it half an hour off it would work. Well when it was time to stop for the night I turned it off and unplugged the pump (it was operating fine when i unplugged it). Today when I got home I screwed on the nozzle and started watering my garden. After about five gallons of water it dryed up and then i remembered that i hadn't plugged the pump back in. To make a long story a little shorter after plugging it in nothing happened so I confirmed power in the plug, made sure the bladder still had 28 pounds of pressure (it was a little low so i boosted it back up) and tried again. Regrettably nothing happened.

    Now I did notice that the pressure gage is at zero even though the bladder reads 28 when checked manually (with a tire gage).

    Any ideas?

    Thanks,
    Kenny

  2. #2
    Moderator valveman's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Lubbock, Texas
    Posts
    4,154

    Default

    The pressure tank has nothing to do with your problem. Either you still don't have power to the motor, or the motor has an open circuit and needs to be replaced.

  3. #3
    DIY Junior Member kddeford's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Florida
    Posts
    2

    Default yep

    You were one hundred percent correct. Apparently something happened to the powercord. I cut it off and replaced three quarters of it with a new cord and the pump kicked on without a problem.

    Thanks valveman, you probably saved me a couple hundred dollars replacing the setup.

    Kenny

Similar Threads

  1. Can a Myers deep well pump be used as a shallow well pump?
    By dave115 in forum Pumps and Tanks Well Forum & Blog
    Replies: 5
    Last Post: 11-22-2013, 02:43 PM
  2. Best shallow well pump?
    By steve2278 in forum Pumps and Tanks Well Forum & Blog
    Replies: 1
    Last Post: 12-22-2010, 06:37 AM
  3. Jet pump to Fertilizer Injector-Pump Cycling Issue
    By orchidherder in forum Pumps and Tanks Well Forum & Blog
    Replies: 5
    Last Post: 08-31-2010, 01:50 PM
  4. Best shallow well pump
    By TAZZY9899 in forum Pumps and Tanks Well Forum & Blog
    Replies: 0
    Last Post: 05-30-2010, 08:46 PM
  5. Pump on Sears shallow well pump runs too long
    By slackattack in forum Pumps and Tanks Well Forum & Blog
    Replies: 4
    Last Post: 10-27-2008, 06:12 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •