(206) 949-5683, Top Rated Plumber, Seattle
Results 1 to 7 of 7

Thread: Aprilaire 600A won't turn on

  1. #1
    DIY Junior Member mortal798's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Location
    Pinckney, MI
    Posts
    24

    Default Aprilaire 600A won't turn on

    Hi everybody,

    I have an Aprilaire 600A, and just like the title says - it won't turn on. I have 24vAC at the 'R' and 'C' terminals in the controller. The water solenoid is hooked up to 'H' terminals. The outdoor temp sensor is hooked up to 'ODT.' And the unit is set up to use the call for heat from the t-stat to detect blower operation, so 'W/G' on the Aprilaire controller is hooked up to 'W' on the furnace board and 'Cf' on the controller is hooked up to Common on the furnace.

    Does it sound like my connections are correct? It won't even light up in 'Test/Reset' mode. Any ideas? Thanks in advance!

  2. #2
    DIY Junior Member mortal798's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Location
    Pinckney, MI
    Posts
    24

    Default

    Oh yeah, just another piece of info - it doesn't work with the manual resistor either...

  3. #3
    Jack of all trades DonL's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Houston, TX
    Posts
    3,651

    Default

    Is that a new install ?

    Did it ever work ?
    Theory only works perfect in a vacuum.

    Cyber Security Protection for Windows C:\ > WWW.WinForce.Net

  4. #4
    Retired Defense Industry Engineer jadnashua's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    New England
    Posts
    21,405

    Default

    The solonoids don't last forever...you can just replace that, if it's the problem. If it has 24vac across the input to the solonoid, but it hasn't turned on, it's probably that.
    Jim DeBruycker
    Important note - I'm not a pro
    Retired Defense Industry Engineer; Schluter 2.5-day Workshop Completed 2013, 2014

  5. #5
    DIY Junior Member mortal798's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Location
    Pinckney, MI
    Posts
    24

    Default

    Quote Originally Posted by DonL View Post
    Is that a new install ?

    Did it ever work ?
    It used to work, I turned it off for the summer. Then I removed the old furnace and replaced it. Once I reconnected the 600A, it wouldn't turn on. I have 24vAC at the controller, but the display doesn't light up - and it won't even go into test mode. I think I may have a bad controller.

    The furnace works like a million bucks, just that d#$* humidifier won't come on.

  6. #6
    Jack of all trades DonL's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Houston, TX
    Posts
    3,651

    Default

    Quote Originally Posted by mortal798 View Post
    Hi everybody,

    I have an Aprilaire 600A, and just like the title says - it won't turn on. I have 24vAC at the 'R' and 'C' terminals in the controller. The water solenoid is hooked up to 'H' terminals. The outdoor temp sensor is hooked up to 'ODT.' And the unit is set up to use the call for heat from the t-stat to detect blower operation, so 'W/G' on the Aprilaire controller is hooked up to 'W' on the furnace board and 'Cf' on the controller is hooked up to Common on the furnace.

    Does it sound like my connections are correct? It won't even light up in 'Test/Reset' mode. Any ideas? Thanks in advance!
    The 2 H output terminals should have the 24VAC always-on transformer output winding is series with the solenoid,
    connected to them.

    Measuring from terminal H - H You should see 24VAC when the unit is not calling for humidity.
    Theory only works perfect in a vacuum.

    Cyber Security Protection for Windows C:\ > WWW.WinForce.Net

  7. #7
    DIY Junior Member mortal798's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Location
    Pinckney, MI
    Posts
    24

    Default

    Quote Originally Posted by DonL View Post
    The 2 H output terminals should have the 24VAC always-on transformer output winding is series with the solenoid,
    connected to them.

    Measuring from terminal H - H You should see 24VAC when the unit is not calling for humidity.
    Yes, and when the solenoid comes on all the voltage should drop. The solenoid coming on isn't the problem (well, it may be a problem later...), the controller doesn't come on to tell the solenoid to come on. The controller doesn't even light up in test mode.

Similar Threads

  1. Aprilaire 1710A Stand Alone Dehumidifier
    By mrmichaeljmoore in forum HVAC Heating & Cooling
    Replies: 1
    Last Post: 07-29-2010, 08:48 AM
  2. can a multi-turn shutoff turn itself on?
    By dekelly in forum Plumbing Forum, Professional & DIY Advice, Tips & Tricks
    Replies: 10
    Last Post: 12-21-2009, 07:26 AM
  3. aprilaire humidifier
    By 30all in forum HVAC Heating & Cooling
    Replies: 2
    Last Post: 03-08-2009, 06:04 PM
  4. Aprilaire 760 humidifier
    By Ronn in forum HVAC Heating & Cooling
    Replies: 2
    Last Post: 02-02-2008, 02:38 PM
  5. how far to turn sink, tub, or toilet shutoff valves to turn on water
    By ydelamater in forum Plumbing Forum, Professional & DIY Advice, Tips & Tricks
    Replies: 6
    Last Post: 11-12-2007, 06:28 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •