(206) 949-5683, Top Rated Plumber, Seattle
Results 1 to 3 of 3

Thread: Cycle Stop - stopped working?

  1. #1
    DIY Junior Member kplank's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Kansas
    Posts
    6

    Default Cycle Stop - stopped working?

    I have a CSV1 60lb Cycle Stop valve installed in the drop pipe of my 40 foot shallow well with a 1 hp, 18 gpm submersible. It worked fine for six months or so and then I noticed it gradually required greater flow (above the preset 1 GPM) to keep the pump from cycling. It is now to the point where even when my open loop geothermal unit is calling for a continuous 7 GPM, the pump will cycle - on for seven or eight minutes, off for about two as the tank drains.
    Do these things wear out? Do I need to pull the pump and clean it maybe? I am kind of at a loss here as it has only been installed for a a year or so now. Any thoughts would be greatly appreciated.

  2. #2
    Moderator valveman's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Lubbock, Texas
    Posts
    4,156

    Default

    Your going to have to pull it up to see. It could have something in it that holds it open, like a spring from a broken check valve. It could be that it doesn't have the CSC1 coupling that is needed to hold the pumps weight when it is installed in the well, and the valve is pulling apart. Call the company at 800-652-0207 and get some help if you need it.

  3. #3
    DIY Junior Member kplank's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Kansas
    Posts
    6

    Default

    Had to reply with an update to this thread.
    Called Cycle Stop and received EXCELLENT customer service. Not only were they helpful on the phone with a couple things to try, but they sent out a free replacement valve even though I didn't purchase the original directly from them.
    The likely problem was IRB coupled with an incorrect installation by a well driller - who I really didn't want back as they seemed as though they didn't quite know what they were doing when they were out for the original install.
    I now have a functioning Cycle Stop - installed correctly - and a new appreciation for companies that provide quality customer service.

Similar Threads

  1. Oh no, well stopped working!
    By TotalWellNoob in forum Pumps and Tanks Well Forum & Blog
    Replies: 1
    Last Post: 08-14-2009, 08:29 PM
  2. Shower stopped working
    By rsmith99 in forum Plumbing Forum, Professional & DIY Advice, Tips & Tricks
    Replies: 6
    Last Post: 04-27-2009, 08:40 PM
  3. Well stopped working
    By sandiego101 in forum Pumps and Tanks Well Forum & Blog
    Replies: 0
    Last Post: 07-20-2008, 05:00 AM
  4. Pump stopped working
    By NewYearsEve in forum Pumps and Tanks Well Forum & Blog
    Replies: 9
    Last Post: 01-04-2008, 06:58 AM
  5. well water stopped working
    By jimmay in forum Pumps and Tanks Well Forum & Blog
    Replies: 7
    Last Post: 09-06-2007, 08:50 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •