(206) 949-5683, Top Rated Plumber, Seattle
Results 1 to 15 of 29

Thread: Trouble with greensand filter not drawing in Potassium Permanganate

Hybrid View

  1. #1
    DIY Junior Member rkhanso's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    MN
    Posts
    18

    Default Trouble with greensand filter not drawing in Potassium Permanganate

    I searched the form, but got so many results that weren't relevant - I have to say my search wasn't very good.

    I'm a homeowner, not a plumber. Though, I did successfully install the greensand filter myself.

    I have a greensand filter, have had it a little over 1 year. The tank has a Fleck 2510 on it.

    Cleaning the little potassium permanganate tank was suggested as annual maintenance (what a messy job), but I did clean everything up and scraped the crud out and put it all back together again.

    Recently, I noticed a little of the rotten egg odor, but not very much. I checked the greensand filter and it does not appear to be drawing in any pot/perm. I did a manual start and watched it run for a while, checking every 15 minutes to see if the level in the small tank went down. It didn't change at all.

    I took the top of the injector housing off and took the injector nozzles and screen out and cleaned them. They weren't plugged at all. I scraped a little iron film off of them, but they looked good (to my non-professional eyes).

    I manually rotated the knob to go through the cycles (though I don't know what the cycles are), but didn't really know what to look at.


    I'm not sure what position the blue or black thing should be in to cause the pot/perm to be sucked in.

    Can anyone help?
    Last edited by Terry; 08-10-2011 at 10:41 AM.

  2. #2
    DIY Senior Member mialynette2003's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Ocala, Florida
    Posts
    664

    Default

    With the Fleck systems, they have both a throat and a nozzle. Most likely the injector throat is clogged. If you look at where you removed the nozzle, the throat is next in line. Stick a screwdriver in the hole and unscrew the throat. Using tape, try to remove the throat. If you can not do this, you will have to remove the housing. Do you have a manual for the valve?

  3. #3
    DIY Junior Member rkhanso's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    MN
    Posts
    18

    Default

    I did clean the throat at the same time. I thought it was all just called the same thing. Sorry about that.

    I found this manual online: http://www.pentairwatertreatment.com...al%2040097.pdf
    I'm sure there's the one I had when it was installed somewhere around here, but I can't readily locate it right now. I probably need an owner's or operator's manual, right?

  4. #4
    In the Trades Akpsdvan's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Alaska
    Posts
    1,464

    Default

    The first ear on the black cam is the brine draw, and it is the second spot on the blue or on the timer wheel the no pin part.
    If it can fill the pot perm tank but not draw, and the injector set is clean then I would be looking for a nut that is not tight.
    Make sure that there is nothing blocking the drain line.
    If there is water going to the pot perm tank when it should be drawing then there is a main seal that not sealing like it should and letting water pass through that point and the seals will either need to be changed around to find a better one to put in the middle or replace or it could be that the piston has some thing wrong and not letting the seal seal like it should.

  5. #5
    DIY Junior Member rkhanso's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    MN
    Posts
    18

    Default

    It appears there's no suction during the first ear position on the black cam. I manually advanced the big knob to get the black cam to go to the first ear. I took the small tube going to the small brine tank and there's no suction, but actually a small trickle of water coming out of it. I'm not sure where the seals are Akpsdvan is talking about.

    Here's a video of the filter running in the first cam position on the black cam. (At least I believe it's in the correct position for the brine draw)


    Where should I look next? Not sure where these seals are located.
    Last edited by rkhanso; 07-09-2011 at 07:35 AM.

  6. #6
    In the Trades Akpsdvan's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Alaska
    Posts
    1,464

    Default

    The seals that I am talking about are the seals and spacers around the main piston.


    There is the trouble shooting part of the manual...problem number 8

    Then there is page 34 seal and spacer replacment

    Is there water going to the pot perm tank when there should be water going to the pot perm tank?

    Drain line is clear?

Similar Threads

  1. Greensand Filter - Frequent Clogging
    By danimal96 in forum Water Softener Forum, problems, installation and reviews
    Replies: 26
    Last Post: 09-08-2011, 06:42 AM
  2. Discharge from Manganese Greensand filter
    By NC Boy in forum Water Softener Forum, problems, installation and reviews
    Replies: 11
    Last Post: 11-06-2010, 09:10 AM
  3. General Ionics greensand filter parts
    By PEW in forum Water Softener Forum, problems, installation and reviews
    Replies: 11
    Last Post: 11-03-2009, 01:34 PM
  4. Converting from Potassium to Sodium
    By marks2 in forum Water Softener Forum, problems, installation and reviews
    Replies: 4
    Last Post: 09-02-2009, 05:59 AM
  5. what's up with potassium chloride??
    By maddog in forum Plumbing Forum, Professional & DIY Advice, Tips & Tricks
    Replies: 15
    Last Post: 07-15-2008, 08:36 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •