(206) 949-5683, Top Rated Plumber, Seattle
Results 1 to 8 of 8

Thread: Tying together 2 areas

  1. #1
    DIY Junior Member ladder13's Avatar
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    NY
    Posts
    4

    Default Tying together 2 areas

    Hello. I want my basement lights to operate off 1 switch. Currently, there's a switch at the top of the stairs and at the bottom that turns on the stairwell light. I then need to walk 15 feet to activate a switch to turn on the basement lights. How do I put all 3 switches together to be able to light the staiwell and also light the basement from either of the 3?
    Thanks,Mike

  2. #2
    Retired Defense Industry Engineer jadnashua's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    New England
    Posts
    21,374

    Default

    Depends on how it is currently wired. Open up the switch for the basement lamps and see if there is more than one cable coming in, then come back. If it's only one, you'd need to splice those together to simulate the switch always on, then break it somewhere else (to remove the existing power) to get the power from the stairwell lamp to power those lamps. More detail once the current switch info is known.
    Jim DeBruycker
    Important note - I'm not a pro
    Retired Defense Industry Engineer; Schluter 2.5-day Workshop Completed 2013, 2014

  3. #3
    Moderator & Master Plumber hj's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Cave Creek, Arizona
    Posts
    25,602

    Default

    From the information you have supplied, we cannot tell you. It depends on HOW the separate circuits are wired and if there is any "common" location where they all come together. But, if you do NOT know how to do it, getting instructions over the Internet is NOT a good way to learn.

  4. #4
    DIY Junior Member ladder13's Avatar
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    NY
    Posts
    4

    Default

    Quote Originally Posted by jadnashua View Post
    Depends on how it is currently wired. Open up the switch for the basement lamps and see if there is more than one cable coming in, then come back. If it's only one, you'd need to splice those together to simulate the switch always on, then break it somewhere else (to remove the existing power) to get the power from the stairwell lamp to power those lamps. More detail once the current switch info is known.
    So in other words you don't want 2 feeds?

  5. #5
    DIY Junior Member ladder13's Avatar
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    NY
    Posts
    4

    Default

    Quote Originally Posted by hj View Post
    From the information you have supplied, we cannot tell you. It depends on HOW the separate circuits are wired and if there is any "common" location where they all come together. But, if you do NOT know how to do it, getting instructions over the Internet is NOT a good way to learn.
    The only "common" location would be the breaker box.

  6. #6
    Retired Defense Industry Engineer jadnashua's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    New England
    Posts
    21,374

    Default

    It's not good or bad to have two cables, it just determines where you can make the connection. A second cable in the box with the switch generally means power is fed from there. If there's only one, then that is called a switch leg, and it is essentially one wire, connected together when the switch is on. 3-way switches will have at least an extra wire in them, called a traveler, so you can turn the lamps on and off from each location, otherwise, a switch would only open or close (a 3-way switch has two actual switches in it controlled by the lever).

    Unless you can map out the connections and have some understanding, you can quickly get yourself into trouble. It may be best to call a pro. At the least, you need to study where each cable goes and map out how it is being used.
    Jim DeBruycker
    Important note - I'm not a pro
    Retired Defense Industry Engineer; Schluter 2.5-day Workshop Completed 2013, 2014

  7. #7
    DIY Junior Member ladder13's Avatar
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    NY
    Posts
    4

    Default

    Thanks Jim, better left to a pro.

  8. #8
    DIY Senior Member BobL43's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Long Island, NY
    Posts
    1,768

    Default

    good decision ladder.
    I am definitely not a pro plumber, but I am a pro crastinator

Similar Threads

  1. Wolmanized (pressure-treated) Plywood inside residential areas?
    By renegade_00 in forum Remodel Forum & Blog
    Replies: 3
    Last Post: 02-28-2010, 08:55 PM
  2. Internet provider for rural areas?
    By SD44 in forum Computers and Stuff
    Replies: 15
    Last Post: 11-17-2008, 03:34 PM
  3. Garage drain in freeze-prone areas
    By SteveW in forum Plumbing Forum, Professional & DIY Advice, Tips & Tricks
    Replies: 6
    Last Post: 09-27-2005, 03:52 AM
  4. Toto in high water areas
    By speedbump in forum Toilet Forum discussions
    Replies: 12
    Last Post: 08-18-2005, 07:06 AM
  5. Low hot water pressure only in select areas of house
    By kristeno in forum Plumbing Forum, Professional & DIY Advice, Tips & Tricks
    Replies: 0
    Last Post: 03-05-2005, 10:16 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •