(206) 949-5683, Top Rated Plumber, Seattle
Results 1 to 6 of 6

Thread: Adding a new receptacle

  1. #1
    DIY Junior Member Steven Palmisano's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Florida
    Posts
    25

    Default Adding a new receptacle

    Please...need some help.

    I am trying to add a receptacle in my garage. The easiest run is to come off a light that operates a two way switch, tie in and drop the line from there.

    Here is where I donít know what to do. Inside the box there are 3 white wires tied together with a leg going to the light, 1 Red with going to the light and 3 black wires tied together wire nutted (is this a word?) off. Do I tie the new run to the (white and red,) (white and black) or (red and black)?

    Thanks for sharing your knowledge!

  2. #2
    Moderator & Master Plumber hj's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Cave Creek, Arizona
    Posts
    25,633

    Default

    From your description, and that is all we have to go on, the red wire aappears to be the switched wire to the light, so you would NOT connect to it, unless you want the switch to also control the receptacle. Where is the "hot wire" to the switch? You probably want to connect to the black and white wires, but again, without seeing it that is just the most common way for it to happen.

  3. #3
    Retired Defense Industry Engineer jadnashua's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    New England
    Posts
    21,397

    Default

    If you have a meter, with the light off, measure between the black and the white wires. If there is a constant 120vac there, it is hot all the time and not switched. Keep in mind that any receptacle in a garage must be GFCI protected to meet code, so if not already protected, your outlet needs to be a GFCI device. Also note that there is a box fill requirement, and adding another wire into that box may exceed the current code...you may need an extension to meet codes. This would screw onto the existing box and lower the light a bit, if required. The alternative is to break out the existing box and install a larger one (if needed to meet the max fill rules).

    There may be a terminology problem...is there one or two switches that control that light? If only one, the above info should work, but if it is two, all bets are off.
    Jim DeBruycker
    Important note - I'm not a pro
    Retired Defense Industry Engineer; Schluter 2.5-day Workshop Completed 2013, 2014

  4. #4
    DIY Senior Member Jeff1's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    So Cal
    Posts
    102

    Default

    A couple other items of interest: Is there a ground wire in the mix somewhere? Can you see if one of the black wires goes to the switch with the red wire or are there more lights on this switch? Be sure to shut off the breaker before starting any work unless you really like that tingling feeling and don't mind medical bills.

  5. #5
    Test, Don't Guess! cacher_chick's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Land of Cheese
    Posts
    3,142

    Default

    The "easiest run" may not be as it appears. There is a limit to the number of wires which can be in a box and it is dependent on the wire gauge and the size of the box. Depending on where things are located, it may also need to be installed in conduit.

    Without seeing how the existing system is wired, we would only be guessing as to how best to add a receptacle that is safe and meets the minimum code requirements.

  6. #6
    DIY Junior Member Steven Palmisano's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Florida
    Posts
    25

    Default

    Thank You everyone, I appreciate your help. I think I will call an electrician on this one. Best to All!

Similar Threads

  1. 50A receptacle on 40A circuit okay?
    By Taylor in forum Electrical Forum discussion & Blog
    Replies: 22
    Last Post: 10-03-2010, 03:48 PM
  2. Adding switched receptacle
    By Bassman in forum Electrical Forum discussion & Blog
    Replies: 9
    Last Post: 04-23-2010, 11:24 PM
  3. Single receptacle to a double receptacle
    By beeger11 in forum Electrical Forum discussion & Blog
    Replies: 6
    Last Post: 05-02-2009, 06:01 PM
  4. Changing receptacle
    By tlong_66 in forum Electrical Forum discussion & Blog
    Replies: 18
    Last Post: 04-09-2008, 07:16 PM
  5. How to tap off a receptacle
    By jar546 in forum Electrical Forum discussion & Blog
    Replies: 2
    Last Post: 02-26-2008, 07:03 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •