(206) 949-5683, Top Rated Plumber, Seattle
Results 1 to 15 of 43

Thread: Help - Rainsoft Water Softener

Hybrid View

  1. #1
    DIY Junior Member westindies's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Houston TX
    Posts
    8

    Default Help - Rainsoft Water Softener

    Hello everyone,

    My rainsoft water softener, model AMB744 is not using the salt in the brine tank and the motor seems to be running non-stop. I removed most of the salt from the brine tank and I can see the brine solution in the tank, but it's not moving.

    Any suggestions on how to trouble shoot the system? I've attached a couple of pics on the system.

    Thanks for your response.
    WI
    Attached Images Attached Images    

  2. #2

    Default

    I just fixed one of these last week. Don't see them very much anymore. The check ball housing in the pic should have water in it. If it's not filling, it will not soften. Remove the brine line and advance the unit to a fill cycle. If no water comes, put unit on byapss, relieve the pressure and remove the check ball housing. Check the port (I believe the bottom) for debri. You should be able to blow into it.

  3. #3
    DIY Junior Member westindies's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Houston TX
    Posts
    8

    Default

    Skip, Thank you for your prompt response, it's greatly appreciated. The check ball housing does not have any water in it currently, I remove the brine line and advanced the unit (not sure which setting it should be on, brine soak, rinse etc) waited for a few mins and didn't see any brine solution. Since the brine line was the only connect from the brine tank to the other unit, I removed the brine tank and washed it out I also clean out the housing which the brine line connects to.

    Should I go ahead and add a bag of salt to the brine tank, put the unit back to softener mode? How does the unit generate the brine solution, do i need to add some water to the brine tank? Also, on which setting (brine, soak, rinse, fast brine), should I set the dial?

    Thanks again!
    WI

    Quote Originally Posted by Skip Wolverton View Post
    I just fixed one of these last week. Don't see them very much anymore. The check ball housing in the pic should have water in it. If it's not filling, it will not soften. Remove the brine line and advance the unit to a fill cycle. If no water comes, put unit on byapss, relieve the pressure and remove the check ball housing. Check the port (I believe the bottom) for debri. You should be able to blow into it.

  4. #4
    In the Trades Akpsdvan's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Alaska
    Posts
    1,471

    Default

    Quote Originally Posted by westindies View Post
    Hello everyone,

    My rainsoft water softener, model AMB744 is not using the salt in the brine tank and the motor seems to be running non-stop. I removed most of the salt from the brine tank and I can see the brine solution in the tank, but it's not moving.

    Any suggestions on how to trouble shoot the system? I've attached a couple of pics on the system.

    Thanks for your response.
    WI
    If the unit is always running, the motor not stopping at the service point then there is a mirco switch that is bad or a wire not right, thus letting it continue cycling.

    Not pulling the brine is a plug in the injector... never did like that valve............ pain in the rear to work on..

    I have 2 or 3 in the junk pile.............

  5. #5
    DIY Junior Member westindies's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Houston TX
    Posts
    8

    Default

    Thanks for responding. Where is valve you refer to that might be plugged?

    Quote Originally Posted by Akpsdvan View Post
    If the unit is always running, the motor not stopping at the service point then there is a mirco switch that is bad or a wire not right, thus letting it continue cycling.

    Not pulling the brine is a plug in the injector... never did like that valve............ pain in the rear to work on..

    I have 2 or 3 in the junk pile.............

  6. #6
    In the Trades Akpsdvan's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Alaska
    Posts
    1,471

    Default

    The injector if I remember right is on the back side, follow the tube under the clear that has the little ball.. in that area there is a standard screw plug that can be removed,,, I would have to go and pull one out of the pile to double check, it was not easy to remove for cleaning I do remember.

  7. #7
    DIY Junior Member westindies's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Houston TX
    Posts
    8

    Default

    UPDATE - the system is currently in bypass mode, and the check ball housing is filled with water. I completely washed the brine tank and I put a fresh bag of salt into the tank. I'll switch it to softener mode again but I would like to know which setting ( brine, soak, rinse ) should I set the dial to?

    Thanks!

    Quote Originally Posted by westindies View Post
    Hello everyone,

    My rainsoft water softener, model AMB744 is not using the salt in the brine tank and the motor seems to be running non-stop. I removed most of the salt from the brine tank and I can see the brine solution in the tank, but it's not moving.

    Any suggestions on how to trouble shoot the system? I've attached a couple of pics on the system.

    Thanks for your response.
    WI

  8. #8
    In the Trades Akpsdvan's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Alaska
    Posts
    1,471

    Default

    Quote Originally Posted by westindies View Post
    UPDATE - the system is currently in bypass mode, and the check ball housing is filled with water. I completely washed the brine tank and I put a fresh bag of salt into the tank. I'll switch it to softener mode again but I would like to know which setting ( brine, soak, rinse ) should I set the dial to?

    Thanks!
    Just starting it into a cleaning or regen cycle and the timer on the control should take over and do the rest of the cycles.. normally the first part of a cycle is Back Wash..

  9. #9
    DIY Junior Member westindies's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Houston TX
    Posts
    8

    Default

    Quote Originally Posted by Akpsdvan View Post
    Just starting it into a cleaning or regen cycle and the timer on the control should take over and do the rest of the cycles.. normally the first part of a cycle is Back Wash..
    When in softener mode, the system is not generating any brine, but the housing with the ball is filled with water, once in softener mode, the housing has no water. I put a bag of salt in the brine tank yesterday and the salt is still dry. Did you had a chance to check where the injector is?

    Thanks!

  10. #10
    In the Trades Akpsdvan's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Alaska
    Posts
    1,471

    Default

    Cycle should be backwash, brine draw, rapid rinse and then brine refill..
    When the unit is in service(giving soft water to house) there should be water in that clear housing..
    Did not have the chance yet, will try today..

  11. #11
    DIY Junior Member westindies's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Houston TX
    Posts
    8

    Default

    The unit goes throught all the cycles, but the brine tank still has no liquid so it's not generating any brine solution, in addition, the housing with the ball is still empty once the unit is in softener mode. Any suggestions on what could be the issue?


    Thanks!

Similar Threads

  1. Need HELP! - Rainsoft water softener discharging brine outside next to my foundation.
    By Chris Stuart in forum Water Softener Forum, problems, installation and reviews
    Replies: 3
    Last Post: 06-06-2010, 09:50 PM
  2. Water softener, metal studs, water meter, copper pipes...
    By pghsebring in forum Plumbing Forum, Professional & DIY Advice, Tips & Tricks
    Replies: 3
    Last Post: 04-14-2010, 08:54 PM
  3. How to remove Rainsoft
    By suem600 in forum Water Softener Forum, problems, installation and reviews
    Replies: 8
    Last Post: 10-24-2009, 06:06 PM
  4. Air in the plumbing - Rainsoft house filters
    By cpharvey in forum Pumps and Tanks Well Forum & Blog
    Replies: 24
    Last Post: 10-14-2009, 08:15 PM
  5. New water heater, existing water softener, expansion tank needed?
    By dhancock in forum Plumbing Forum, Professional & DIY Advice, Tips & Tricks
    Replies: 11
    Last Post: 01-12-2009, 08:09 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •