(206) 949-5683, Top Rated Plumber, Seattle
Results 1 to 5 of 5

Thread: Ecowater 3000 series No water enters brine tank

  1. #1
    DIY Junior Member RickC's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    ohio
    Posts
    2

    Default Ecowater 3000 series No water enters brine tank

    We have had hard water for about 1 week. I followed the troubleshooting guide and took venturi apart and cleaned it. I watched it cycle and no water entered the brine tank. Any suggestions? thanks,
    RickC

  2. #2

    Default

    There is a black flow control under the venturi gasket. Sound like it is stopped up. When you put it back in, make sure the numbers are up.

  3. #3
    DIY Junior Member RickC's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    ohio
    Posts
    2

    Default

    I do not think that water is entering the venturi. I took it apart and made sure that the brine tube was clear. we have had trouble with this unit in the past and they removed the flow plug and it worked for about 2 yrs now its not working again.
    Rick C

  4. #4

    Default

    I have seen the float get stuck in the up position. Pull the float out of the brine well. The center rod should move up and down freely. If it does not, push down on the bottom part of the rod where it is flat. Put unit in a cycle and see if it fills.

  5. #5
    DIY Junior Member Some_Mich_Guy's Avatar
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Michigan
    Posts
    1

    Default Further trouble-shooting...

    Quote Originally Posted by RickC View Post
    We have had hard water for about 1 week. I followed the troubleshooting guide and took venturi apart and cleaned it. I watched it cycle and no water entered the brine tank. Any suggestions? thanks,
    RickC
    Hi! I have a model 3002 which had the same problem. I removed and cleaned all of the parts in the venturi assembly, confirmed water out of that valve, wasn't getting water into the brine tank. The manual suggests clearing the tubing; did that, still problem. I ended up taking apart the tube down at the valve in the the tank (removed it, took it all apart, flushed it, put it back together) and now it works.

    I hope that you got your own softener working; just thought I'd post this as a ref. for future ppl looking for help.

Similar Threads

  1. Brine tank filling up with too much water
    By eldyfig in forum Water Softener Forum, problems, installation and reviews
    Replies: 17
    Last Post: 02-23-2011, 10:51 AM
  2. Water coming out of 'overflow' in brine tank
    By Kung in forum Water Softener Forum, problems, installation and reviews
    Replies: 7
    Last Post: 12-28-2009, 07:56 PM
  3. Water Softener Brine Tank Overflowing
    By crw in forum Plumbing Forum, Professional & DIY Advice, Tips & Tricks
    Replies: 2
    Last Post: 12-09-2008, 04:32 AM
  4. Brine tank full of water
    By whatnow53548 in forum Plumbing Forum, Professional & DIY Advice, Tips & Tricks
    Replies: 3
    Last Post: 12-08-2008, 03:11 PM
  5. Water Softener Brine Tank Odor
    By pnmonday in forum Plumbing Forum, Professional & DIY Advice, Tips & Tricks
    Replies: 2
    Last Post: 07-07-2007, 01:41 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •