(206) 949-5683, Top Rated Plumber, Seattle
Results 1 to 15 of 18

Thread: need help with my new GE electric WH

Hybrid View

  1. #1

    Default need help with my new GE electric WH

    just purchased a new GE electric WH for my hunting cabin and after 4 weeks it does not produce hot water.

    my cabin has VERY hard water greater than 25 grains (425ppm) and very high water pressure.

    when i installed it there was excellent hot water.

    i have only taken 4 showers and today the water was only warm but not hot.

    i thought there might be excessive salt buildup so i flushed the tank from the bottom and there was not salts and the water was cold.

    any ideas?

    thanks for the help.

    steve

  2. #2
    Master Plumber Redwood's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Connecticut
    Posts
    7,463

    Default

    Does the unit have power applied to it?
    Does the water heater contain water at the proper temp?
    Is there a tempering valve installed on the water heater?
    Is there a hot cold crossover such as a bad moen or, mixit vale possibly some other as well?
    Is there a leak on the hot water lines?

    Just a few of the things it could be...
    Some trouble shooting is needed!

  3. #3
    Plumber Cass's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Ohio
    Posts
    5,984

    Default

    You have lost one of the 2 electrical connections needed to produce hot water...It could be at a wire nut or the breaker or some where at one of the connections in the heater...I would check the breaker first to see if it has popped by turning it off and then back on... then the wire nut connections...if it was installed by a plumber I would just call him back...the water being hard would have nothing to do with the problem....

    When was your cabin built and what brand is the breaker panel
    Last edited by Cass; 02-01-2010 at 06:21 AM.

  4. #4

    Default

    Thanks Cass,

    The unit is 220V and I did the wireing. I know there is power to the unit cause I checked that with my "sniffer", both red and black were HOT. However, I did not check the wires at each electrode for power. I only check them for tightness. I also checked the breaker on the WH and it was OK.

    I did a total remodel of the cabin this summer and used Murray panel and breakers. The problem is not power to the WH unit, but is might be electrical within the unit.

    BTW, here is a New Weekly Phrase: "The second amendment is my concealed weapons permit" from Ted Nugent.

    Thanks again for your reply.

    steve

  5. #5
    Plumber Cass's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Ohio
    Posts
    5,984

    Default

    You realy need to check Amp draw not just voltage but voltage is a good place to start...

  6. #6

    Default

    Cass,

    Should I check current at the connection comming into the unit, or at each electrode?

    I have a good digital Fluke DVM, and I understand the difference between current and voltage. My guess is that the unit should be pulling about 30A at the power into the unit if both electrodes are working.

    Thanks again.

    steve

  7. #7

    Default

    Redwood,

    Thank you for your reply.

    The unit is powered and the thermostats on the WH are set to 125F.

    I'm not sure what a tempering valve is or where to look for it. However, the unit provided hot water when i installed it about a month ago. Since it is a hunting cabin I only go there on the weekends; so therefore, I have only taken four showers since the install.

    There is only one shower mixing valve, and a toilet installed. I have not yet installed the kitchen or bathroom sinks. There are some outside hose bibs.

    No leaks that i have seen.

    Some background info. The cabin is about 60 years old and I did a complete remodel of it this summer. All new plumbing using "shark-bite" and PEX. I did the plumbing. Obviously I'm not a plumber but this was a very simple project. The cabin is only 450 sqft and has one shower two sinks, a toilet and two hose bibs. Pretty straight forward. Shark-bite and PEX are significantly more expensive but snapping together all those connections verses having to sweat them with copper made the job much easier.

    What makes this issue even more interesting is that my neighbors (which was also remodeled this summer) has an electric WH also. He has a different model but his also only produces "luke-warm" water too.

    I'm wondering if we had some power surges during the major storms last week and if that had any impact? However, I'm pretty sure my power did not go off because all my digital clocks (oven and microwave) were OK. I also believe I turned my WH power off when I left.

    Any way thanks for the response.

    steve

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •