(206) 949-5683, Top Rated Plumber, Seattle
Results 1 to 15 of 29

Thread: Short cycle

Hybrid View

  1. #1
    DIY Junior Member swbrown23's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    NY
    Posts
    9

    Question Short cycle

    We have a vacation cabin in the Southern tier of NYS. The well was put in about 12 years ago with the presure tank (thought to be a membrane type)buried 6 ft deep next to the well head. The issue was noticed this summer with a short cycle of a couple of minutes when no water is being called for. The presure gauge started at 40 lbs and drifted down slowly to 20 which caused the pump to cycle.

    We were hoping to not dig up the old presure tank this winter and a theory was hatched to add a second membrane tank in the house thinking that if the old one had ruptured it might just act like a dead end pipe.

    We installed the new tank in the house and at first glance it seemed we had sucess, the presure gauge read a steady 40 lbs. Over the course of the weekend we then realized that gauge would hold at 40 for a couple of minutes than drift down to 20 and kick the pump on when no water is being called for. The short cycle is now longer at about 5 minutes.

    I think we know what must be done at this point, just wondering if there is anything else we should check like the presure switch before we get out the shovels?

  2. #2
    Homeowner Thatguy's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    MD
    Posts
    1,460

    Default

    Quote Originally Posted by swbrown23 View Post
    The well was put in about 12 years ago
    How deep?
    ******xx

  3. #3
    DIY Junior Member swbrown23's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    NY
    Posts
    9

    Default

    The well was 155 ft deep from what everyone remembers.

  4. #4
    DIY Senior Member upper's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Location
    Fresno, CA
    Posts
    154

    Default

    What exactly are you thinking Mr. Brown...Upper

  5. #5
    DIY Junior Member swbrown23's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    NY
    Posts
    9

    Default

    That we have to dig out the old presure tank and cap the connection since we now have a new tank in the house. How likely is it that the old tank still has enough air in it to be causing the 5 minute short cycle?

  6. #6
    Previous member
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    North of the Mason dixon Line
    Posts
    1,150

    Default

    I have a suspicion that when you unearth the old tank you will find that it has a leak or two in it. They were not made to be burried.

  7. #7
    DIY Junior Member swbrown23's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    NY
    Posts
    9

    Default

    That would not suprise me at all, I was not there when the well was drilled but I would guess they buried it to keep it from freezing? or maybe the well guy was planning to replace it about now....

  8. #8
    Previous member
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Monroe, LA
    Posts
    50

    Default

    Quote Originally Posted by swbrown23 View Post
    We have a vacation cabin in the Southern tier of NYS. The well was put in about 12 years ago with the presure tank (thought to be a membrane type)buried 6 ft deep next to the well head. The issue was noticed this summer with a short cycle of a couple of minutes when no water is being called for. The presure gauge started at 40 lbs and drifted down slowly to 20 which caused the pump to cycle.

    We were hoping to not dig up the old presure tank this winter and a theory was hatched to add a second membrane tank in the house thinking that if the old one had ruptured it might just act like a dead end pipe.

    We installed the new tank in the house and at first glance it seemed we had sucess, the presure gauge read a steady 40 lbs. Over the course of the weekend we then realized that gauge would hold at 40 for a couple of minutes than drift down to 20 and kick the pump on when no water is being called for. The short cycle is now longer at about 5 minutes.

    I think we know what must be done at this point, just wondering if there is anything else we should check like the presure switch before we get out the shovels?
    Did you remove the AW8A? Is is want makes the underground tank work with the pump. To do this, you will have to lift the dope pipe up about five foot. It screws into the pitless. We bury about 20 tanks each year. Likely that was your problem in the first place. They go bad from time to time.

  9. #9
    DIY Junior Member swbrown23's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    NY
    Posts
    9

    Default

    We did not remove anything at the well head. I am not familiar with the "AW8A" is that a valve of some sort?

  10. #10
    Previous member
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Monroe, LA
    Posts
    50

    Default

    Quote Originally Posted by swbrown23 View Post
    We did not remove anything at the well head. I am not familiar with the "AW8A" is that a valve of some sort?
    There are different styles. Take the cap off the well and see what you have. There should be a tube with greenish liquid running down to the pittless. If it has a submersible pump.

  11. #11
    DIY Junior Member swbrown23's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    NY
    Posts
    9

    Default

    So, if I understand correctly the pitless adapters connection could fail over time essentially creating a leak which allows the pressure drop. I wonder if we could detect the leak by looking down the well casing.

  12. #12
    Previous member
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Monroe, LA
    Posts
    50

    Default

    Quote Originally Posted by swbrown23 View Post
    So, if I understand correctly the pitless adapters connection could fail over time essentially creating a leak which allows the pressure drop. I wonder if we could detect the leak by looking down the well casing.
    If you have an AW8A it is causeing the problem now. It needs to be disconnected or a new one and use the underground tank. It is telling your pump to run.

  13. #13
    Previous member
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Monroe, LA
    Posts
    50

    Default

    Quote Originally Posted by swbrown23 View Post
    We did not remove anything at the well head. I am not familiar with the "AW8A" is that a valve of some sort?
    Sorry, I just saw this. An AW8A is a type of pressure switch for underground tanks. So if you added a switch with your new tank, you could have two switches telling the pump what to do.
    Last edited by Allen Meyers; 10-20-2009 at 10:08 AM.

  14. #14
    DIY Junior Member swbrown23's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    NY
    Posts
    9

    Default

    The pressure switch is under the house from the original install, never been touched.

    Sounds like the possibilities are the in ground pressure tank bad or a leak somewhere. After reading some other well problem posts might also be the check valve at the pump.

  15. #15
    Previous member
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Monroe, LA
    Posts
    50

    Default

    Quote Originally Posted by swbrown23 View Post
    The pressure switch is under the house from the original install, never been touched.

    Sounds like the possibilities are the in ground pressure tank bad or a leak somewhere. After reading some other well problem posts might also be the check valve at the pump.
    Is your new tank under the house? The switch needs to be as close to the tank as possible.

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •