(206) 949-5683, Top Rated Plumber, Seattle
Results 1 to 3 of 3

Thread: Jet Pump runs, but not pumping! Help

  1. #1

    Smile Jet Pump runs, but not pumping! Help

    make myers 1/2 HP
    model HJ50D
    My deep well Jet pump sounds normal, but is not pumping much water ,maybe a liter per min. The well is full, it is not losing its prime. I believe it might be the ejector . Or could my pump just not be pumping to capacity. Dont know much any help appreciated

  2. #2
    That's all folks! Gary Slusser's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Wherever I park the motorhome.
    Posts
    6,790

    Default

    The pump must be primed, not a well. You remove the plug etc. on the outlet of the pump and pour water in until it overflows, then cap and start and vent air out the cap until gone and tighten it. Without priming it, you will burn it up. And you can't tell that you did because it sounds 'normal'.

    Or you could have a blocked jet i the pump or if a two line deep well jet pump, then in the j-body in the well. Or you used too much water and the pump sucked air and needs to be primed or the pump is worn out; meaning the impeller.
    Gary Slusser Retired (= out of business)
    Click Here to learn how to correctly size or program a water softener.
    CAUTION, as of Nov 12 2013 all YouTube videos showing how to rebuild a Clack valve have an error in them that can cause damage.

  3. #3

    Default

    Yes I know the pump needs primed , not the well. I meant to say it does not lose its prime at all, the 2 lines(deep well) are full of water. There is No air in the pump. The pump runs i, theres water in it, its just not going anywhere. I have suspected the ejector(or j-body), just didnt want to replace cause its a pain to get to. Have taken the pump apart and the impeller looks brand new.

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •