PDA

View Full Version : Old Sears Water Filter



Steve-in-VA
01-07-2010, 08:36 AM
Have a 40+ year old Sears water neutralizing tank. Bought the house recently and not sure how the system has been maintained. By measuring tank level determined it required Neutralite (Sears recommended neutralizer). Other then adding the Neutralite to the tank is there any other service issues I should consider?

Thanks in advance for your replies and suggestions!

Peter Griffin
01-07-2010, 11:20 AM
dunno, does the unit work?

have you tested the water to see if it needs a re-bed?

Akpsdvan
01-07-2010, 01:51 PM
That old of a Sears Valve? If it is still working count the blessings.. for I do not know if parts for it could still be found.

Media is media it does not matter what the control is.

Steve-in-VA
01-08-2010, 08:36 AM
Peter,

Yes the backwash seems to work fine. Last test showed the pH exceeds EPA recommended range. But do not think that neutralite had been added in some time. Can I tell if I need to re-bed before adding media? Or should I add the media and retest? In other words how can you determine if it requires re-bed?

Thanks!
Steve

Peter Griffin
01-08-2010, 09:35 AM
If it is all in working order and the PH is running high I would re-bed the entire tank.

Gary Slusser
01-08-2010, 10:45 AM
If it is all in working order and the PH is running high I would re-bed the entire tank.
Why? If he has a pH over 8.5, what would new media do for him?

Steve-in-VA
01-08-2010, 10:46 AM
But could it be that the high pH reading came because the neutralite had not been replenished in some years? Would like to avoid re-bedding since I think it could be a big job for me to handle.

Steve-in-VA
01-08-2010, 12:31 PM
Gary,

Just going by the manual which says:

"The neutralite mineral is slowly dissolved to neutralize acid in the water. If the filter was never serviced, all the mineral would dissolve . How fast it dissolves depends on how much water is used and the pH of the water."

This would lead me to think that if all the mineral was dissolved there would be no neutralizing effect on the water. I have ordered neutralite to add to the tank. I an now trying to find out if there is a way to deternine if I need re-bed before I add the neutralite.

Steve

Akpsdvan
01-08-2010, 05:02 PM
Just what is the PH reading?
6.5
6.0
6.8
5.5
Just what is the number?

If it is above 7.5, untreated water that is, why have it there?

Bob999
01-08-2010, 07:13 PM
Gary,

Just going by the manual which says:

"The neutralite mineral is slowly dissolved to neutralize acid in the water. If the filter was never serviced, all the mineral would dissolve . How fast it dissolves depends on how much water is used and the pH of the water."

This would lead me to think that if all the mineral was dissolved there would be no neutralizing effect on the water. I have ordered neutralite to add to the tank. I an now trying to find out if there is a way to deternine if I need re-bed before I add the neutralite.

Steve

If you have adequate flow through the filter and if it is increasing the pH of the water to a pH above 7 then it seems to be working correctly and the only issue is that the amount of media in the tank is depleted then simply adding media should be all that is necessary.

Steve-in-VA
01-08-2010, 08:33 PM
pH is at 5.6

Plan to add media and have the water checked again in a few months to see if the system is working. Thanks all for the advice!!!!

Happy New Year!

Akpsdvan
01-08-2010, 08:35 PM
The 5.6, is that before or after the unit in question?

If before, then what is it after?

Bob999
01-09-2010, 06:17 AM
pH is at 5.6

Plan to add media and have the water checked again in a few months to see if the system is working. Thanks all for the advice!!!!

Happy New Year!

I recommend you check it again within 24 hours of adding media. If it is working correctly it will show up virtually immediately.

pH should be above 7 or any copper pipes in the system will be gradually eroding away--putting copper in the water supply and, in time, creating pin hole leaks in the copper piping.

Gary Slusser
01-09-2010, 10:42 AM
pH is at 5.6

Plan to add media and have the water checked again in a few months to see if the system is working. Thanks all for the advice!!!!

Happy New Year!
And you previously said the after pH was high; over the EPA (8.5), so it's working. I suggest you test every few weeks and when the after pH falls to like 7.5 then add mineral.